I jymden kan ingen höja dig gjåta

Välkomna ska ni vara till Henriks nya blogg. Förra gången gick vi igenom varför det kan vara rationellt av mig att skriva mer personligt, så jag tänker fortsätta på det spåret. För mig är detta ett ganska djärvt steg att ta, och för att illustrera det har jag även slängt in en bild på just en järv här brevid. Som vanligt är det inte järven på bilden som har skrivit texten.

Men det är inte järvar jag tänkte skriva om idag. Eftersom den nya djärva stil jag börjat med innefattar en mer personlig och vardaglig touch på innehållet, ska jag skriva om astronomi. Inte för att astronomi kanske är så personligt, utan för att jag jobbar på observatoriet i slottsskogen emellanåt. För er som inte känner till det kan jag säga att det inte är ett stort och stiligt observatorium där det bedrivs forskning, utan snarare som ett litet muséum där man kan se på stjärnor i teleskopen, eller om det är mulet väder kolla på annat och lyssna på när visningsledaren (jag ibland) håller som en liten föreläsning. Typ.

De senaste månaderna har det kommit mellan 0 och 15 pers per visning i snitt, men idag var det stjärnklart och fint (samt öppet längre eftersom det är sportlov), så vi räknade med lite mer folk. Vad vi inte hade räknat med var att det skulle komma nästan 150 stycken... Men det gick bra, och vi hade öppet längre så Saturnus hann gå upp på himlen. Den gjorde sig fin i teleskopen.

Men nog om detta. Jag har en anledning till att jag valt att skriva om astronomi idag. För trots att min nya, tuffa och lite djärva stil är mer personlig än innan, vill jag ändå skriva om saker som faller in under den vaga definitionen av "vettighet". Och fastän jag tycker det är roligt när folk vill lära sig saker om astronomi, och att det därmed finns saker de inte redan vet, finns det också gränser för hur lite jag tycker att en människa kan känna till utan att skämmas.

Ibland när jag jobbar med mitt "riktiga" jobb, dvs. kör taxi, händer det såklart att folk frågar om jag gör något annat än att köra taxi. När jag då nämner att jag pysslar med astronomi ibland är det många som låter intresserade. Men tyvärr, och nu överdriver jag inte, är det mer än hälften (!) som inte tycks känna till att det finns en skillnad mellan astronomi och astrologi!! En gång var det en som var jättestolt över att hon faktiskt visste att det inte var samma sak, för hon hade hört Christer Fuglesang förklara det i en intervju. Det är som om riksbankschefen skulle behöva förklara skillnaden mellan monopolpengar och riktiga pengar...  Ibland blir folk nästan sura när de kommer till observatoriet i ösregnet och får veta att det inte går att se några stjärnor just den kvällen. Så jag känner mig manad att gå igenom lite grundläggande saker alla borde känna till.

Eftersom jag även har på känn att mina inlägg ofta blir väldigt långa, tänker jag här använda mig av vad jag valt att kalla myceltekniken. Hemmingway hade sin isbergsteknik, där alltså poängen är att 90% av ett isberg ligger dolt under ytan. Hos en svamp utgör dess rotsystem (mycel) ca 98-99% av den totala massan. Därför kommer lite korta och pinsamt grundläggande astronomiska fakta i formatet av en trevlig lista.

 - Astronomi och astrologi är inte samma sak
 - Månen lyser inte av egen kraft
 - Solen är en stjärna
 - Jorden har en atmosfär
 - En galax är en samling med många stjärnor
 - Allting som har en massa har en gravitation
 - Jorden snurrar runt solen
 - Månen snurrar runt jorden
 - Man kan inte se ett svart hål, eftersom det är svart

Sådär ja, då behöver åtminstone inte någon av er som läst det här fråga mig hur ett svart hål ser ut eller vad det "betyder" om man är född i april.


Kommentarer
Postat av: Kajin

Men om man är född i september då?

Muahahaha, min spjuver. Men vad kul att det kom så möe folk.

2008-02-14 @ 16:35:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0