Om UFO:n och bevisbördor

På sistone har jag gjort mig alltmer uppmärksam på ett väldigt irriterande fenomen folk tycks vara totalt omedvetna om när de "diskuterar", nämligen den gamla klassikern att tro att allt som inte motbevisas är sant. Eftersom jag nyligen återupptagit mitt projekt att se alla avsnitt av Arkiv X i ordningsföljd kände jag mig manad att göra lite UFO-sökning på nätet (då de ofta i serien refererar till kända observationer av mer eller mindre oförklarade fenomen). Tyvärr ter det sig med UFO:n ungefär som med droger; det är svårt att hitta opartisk information i frågan, de som är tillräckligt intresserade i ämnet för att skriva något om det har redan sen barnsben bestämt sig för vad de ska tycka eller tro.

Ett intressant tecken på det är att det tycks vara en självklarhet att om en ljusprick på himlen inte går att förklara med vår nuvarande kunskap om vilka ljusprickar som borde kunna ses på himlen och inte, så är det per definition en flygande rymdfarkost med avancerad jondrift från ett avlägset planetsystem med intelligenta livsformer som blivit polare med USA:s regering. Om man går in på i princip vilken UFO-sida som helst på internet tycks alla vara rörande överens om att bevisen finns där, i mängder, fast folk vägrar tro på dem. Hur många fotografier som än förklaras bort med hänvisning till saker som flygplan, oskärpa, damm på linsen, väderfenomen, väderballonger, fåglar, planeter, helikoptrar, photoshop osv. kommer det dagligen in nya bilder som ingen hunnit förklara.

Vanligtvis är naturligtvis de nya "oförklarliga" bilderna bara nya exempel på gamla misstag. Det är ingen som har ork att sitta och bläddra igenom tusentals exempel på när någon tagit kort på gatubelysningar och radiomaster och ge en förklaring till varje bild. Alltså finns det fullt av oförklarde, om än inte oförklarliga, bilder och videofilmer på vad som kanske är UFO:n (beroende på vilken definition man har). Att det är orimligt att förutsätta att det är utomjordlingar (helst i kombination med någon konspirationsteori) är självklart, men är det ens rimligt att förutsätta någonting alls?

Säg att jag tror att någon (annan än jag själv) har ätit upp mina pepparkakor. Jag frågar om det var du som gjorde det, och du säger nej. Men, frågar jag vidare, vad gjorde du igår? Har du något alibi? Det visar sig att du har det. Jaha, men i förrgår då? Eller dagen innan det? Eller förra veckan? Till slut lär jag hitta en tidpunkt då du faktiskt inte minns vad du gjorde eller saknar ett dokumenterat alibi, eller helt enkelt inte orkar svara på meningslösa frågor mer. "Aha!" Säger jag då, "du kan alltså inte förklara dig, då var det du som stal mina pepparkakor och sålde på svarta marknaden för att få ihop pengar till ditt heroinmissbruk du drog på dig i samband med topphemliga medicinska experiment som CIA utsatte dig för när de försökte forska fram biologiska stridsmedel under Gulfkriget!". Om du nu trots allt skulle kunna förklara dig den här gången, upptäcker jag senare att min julmust är slut utan att jag minns att jag druckit upp den själv. En konspiration! Någon har spillt kaffe på bordsduken, en strumpa försvann i tvätten, mitt konto är tömt på pengar, jag har fått reklam i brevlådan trots att jag har en skylt på dörren som tydligt säger att jag inte vill ha det... Bevisen för att du är delaktig i en global konspiration finns överallt, men folk vägrar ändå tro på det! Är det du eller jag som har bevisbördan på sig?

Personligen tycker jag det är väldigt intressant med forskning kring UFO-fenomen, men alla dessa inkompetenta kvasiforskare gör det svårt att sålla bort skiten för att hitta guldkornen. Svårt att hitta mandeln i gröten, hitta rocklåten på Bandit Rock 104,8. Jag har till exempel fortfarande inte lyckats hitta ett enda exempel på något UFO som blivit fotograferat eller filmat av två eller flera personer samtidigt! Trots att det ofta sägs att det fanns tusentals vittnen till händelsen... Maila gärna om ni känner till något exempel på det, för med dagens teknik är det inte svårt att fejka ett fotografi eller en videofilm. Men två kameror som filmar samma händelse från olika vinklar däremot hade varit tusen gånger mer övertygande.

Det vore ju väldigt häftigt om vi fick finbesök av lite reko aliens ibland, och jag VILL tro på det, men än så länge gör jag det inte.


RSS 2.0