Ipred, den intelligenta verksamheten?

Tiden går fort när man inte har något liv att passa. Ny vecka, ny lista, och den här gången tänker jag faktiskt slå ihop två listor till en. Jag hade först tänkt lista predikat som går att negera genom att sätta bokstaven "o" framför, och som därmed bildar passande epitet för FRA-lagen. Men när nu även Ipredmannen vill ha ett korvfinger med i spelet om folks privatliv och IP-nummer känner jag mig manad att slå två flugor i en lista.

Veckans Lista!

Top tre ord som går att negera genom att sätta bokstaven "o" framför, och som i och med det bildar passande epitet för såväl FRA- som Ipred-lagen

3: Onödigt
Jag har fortfarande inte lyckats komma på vad någon av lagarna skulle vara bra för. Är det någon som på allvar tror att man kan stoppa terrorism, som vi inte ens har i Sverige, med hjälp av FRA-lagen? Är det någon som på allvar tror att man kan stoppa en hel generation från att ladda ner upphovsrättsskyddat material genom att införa Ipred-lagen, som folk hittat vägar runt redan innan den trädde i kraft?

2: Omoraliskt
Precis som Västtrafik tror att de förlorar pengar på tjuvåkare (läs "Argumentationsanalys for dummies 3"), försöker Antipiratbyrån och andra bakåtsträvande hycklare späda på samhällsklyftorna genom att likna piratkopiering vid stöld. Om alternativet till att ladda ner en film är att inte se den alls, är det ingen som förlorar en enda krona på att filmen laddas ner.
 
Ifall jag går in i en affär och stjäl en DVD-film, medför det att ingen annan kan köpa just det exemplaret av filmen i fråga. Det är inte fallet med nedladdning av filmer, eftersom filer på en dator kan kopieras i oändlighet utan kostnad. Piratkopiering kan inte liknas vid stöld i den klassiska bemärkelsen. Vidare påstås det, helt taget ur luften, att man stödjer terrorism när man piratkopierar. Tvärtom! Ifall jag köper en film eller skiva från USA eller England, går en del av de pengarna till en regering som invarderar länder lite på måfå, och därmed dels gör folk arga så att de vill spränga tunnelbanor o.dyl., och dels faktiskt kan klassas som terrorister själva.

Att försöka hindra folk från att dela med sig medför alltså mer skada än nytta (i synnerhet om "skadan" är att Per Gessle inte har råd att bygga en ny pool till sitt hotell). Gällande FRA-lagen gör den uppenbart enbart skada, ni är hjärtligt välkomna att skriva en kommentar eller två ifall någon har lyckats klura ut vad den är bra för.

1: Osmakligt
Som ketchup på glass. Jag tror inte jag behöver förklara mer.

Kommentarer
Postat av: Cilia

någon som styr det där med lagar borde läsa din lista! detta var mycket vettigt skrivet av dig!

2009-04-08 @ 07:17:35
URL: http://missspookyness.blogg.se/
Postat av: Henrik

Någon som styr det där med lagar borde sluta styra det där med lagar

2009-04-08 @ 11:27:54
URL: http://henkeliduu.blogg.se/
Postat av: Elina

Måste säga att jag till 100% diggar din sida. Tyvärr verkar jag inte kunna prenumerera på din sida via BlogLovin' och jag undrar varför det går snett. Är det någon annan som också har problem med det här?

2011-07-12 @ 22:13:19
URL: http://djurförsäkring.net
Postat av: Henrik

Tack Elina! Jag tänker att ett problem kanske kan vara att jag inte skrivit någonting på snart ett år? Har liksom haft annat för mig... Eller så är det nåt annat med BlogLovin' som spökar, jag vet inte

2011-07-13 @ 11:41:58
URL: http://henkeliduu.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0