Gratis är gott

I en tid då rika blir rikare och fattiga blir fattigare, möts de sistnämnda ofta av förakt. För det vet ju alla, att en fattig människa är en lat och oduglig människa med total avsaknad av disciplin. En människa som bara har sig själv att skylla, då han eller hon med all säkerhet bara ägnat sig åt nöjen istället för att arbeta eller utbilda sig.

Men vi lever också i en tid då folk vill, och ofta (men inte alltid) behöver, ta betalt för varenda liten tjänst eller vara de möjligen kan tänkas tjäna pengar på. Vad kan det då finnas för möjligheter för fattiga människor att ägna sig åt nöjen över huvud taget? Kan man i vårt vackra Ipredland få pengar från socialen för att, säg, åka till Roskildefestivalen?

Veckans lista handlar om gratisnöjen. Inte sådant som att man kan vinna gratisbiljetter till någonting om man skickar ett sms någonstans, ingenting som kräver tillgång till saker som mobiltelefon, busskort eller liknande. Helt gratis ska det vara! Det handlar inte heller om saker som är bundna till en specifik ort, som gratis teaterföreställningar i Göteborg. Nej, universellt ska det vara! Och som grädde på moset eller pizza på pastan är det, för att rikta sig till de allra mest olycksaliga stackarna där ute, saker som man kan göra helt ensam!

Veckans lista!

Top fem universella gratisnöjen utan krav på vare sig tillbehör eller vänner

5: Hyperventilering
Än så länge är det gratis att andas, så varför inte utnyttja det riktigt ordentligt? Hyperventilering är det kanske mest primitiva berusningsmedel vi har att tillgå, och det är helt gratis!

4: Amatörastronomi
Anledningen till att amatörastronomi bara hamnar på fjärdeplats är att det är svårt att tillämpa om man bor i en stad, p.g.a. alla s.k. ljusföroreningar som lyser upp natthimlen. Men det är gratis att promenera en bit utanför stadens ljus, och då kan man med blotta ögat se såväl planeter som stjärnhopar och nebulosor, ja till och med galaxer! Bara man vet åt vilket håll man ska titta kan man se mycket. Satelliter, ISS-färjan, månen, stjärnfall... Men har man en kikare liggandes hemma går det naturligtvis att se ännu bättre.

3: Skäggodling
Jag vet, det är inte alla som har anlag för att odla skägg, och själva processen i sig kanske inte är överdrivet rolig heller. Men har du chansen att skaffa skägg ska du ta den, för det finns många fördelar med att ha hår i ansiktet! Inte nog med att det har ett högt estetiskt värde, du slipper även frysa om hakan på vintern. Vidare slipper du bli "en av alla de där", det vill säga en sjukligt inställsam person med populistiskt yttre och ett meningslöst serviceyrke. Du kommer troligen slippa arbeta med service över huvud taget, eftersom sannolikheten är stor att ansiktsbehåringen allena gör dig okvalificerad för jobbet. Men framförallt kan du sitta och klia dig i skägget och tycka att du ser klok ut, och är du kvinna kan du kanske till och med tjäna pengar på ditt skägg.

2: Lucid Dreaming
I korthet handlar det här om att bli medveten om att man drömmer, när man drömmer, och därmed kunna styra sina drömmar. Det går att träna upp, förhållandevis enkelt, och det slår alla former av virtuella upplevelser som i dagsläget finns att tillgå med hästlängder! Det här är för dig som vill kunna flyga, eller göra allt som de gör i The Matrix. Helt gratis! Eventuellt kommer jag ägna ett helt inlägg åt att beskriva hur man kan gå tillväga, till dess får ni nöja er med google eller wikipedia. Carpe noctem!

1: Att Tänka
Människan har utrustats med en unik förmåga till abstrakt tänkande, den mänskliga hjärnan är det mest komplexa vi känner till i hela universum. Att tänka är inte bara någonting du själv kan ha både nytta och glädje av; om fler människor använde den gråa klumpen de har mellan öronen till annat än att planera vad de ska ha på sig och hur de ska bete sig på anställningsintervjun till det där jobbet som säljare som de så gärna vill ha, skulle inte jag behöva sitta här och göra listor över gratisnöjen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0