Logisk och positiv

Veckans lista!

Top tre eventuellt semantiskt kontraintuitiva talesätt, beroende på vad man egentligen menar när man säger det

3: Ha en bra dag
Kan tolkas som "Ha en och endast en bra dag", vilket kanske inte upplevs som en vidare snäll sak att säga. Vill man försäkra sig om att verkligen önska en person inte bara en utan flera bra dagar kan man säga något i stil med "Ha ett bra liv". Problemet är att det ofta tolkas ironiskt och därför upplevs som en s.k. "diss".

2: Allt är relativt
Som man får lära sig redan i grundskolan är ljushastigheten i vacuum konstant.

1: Ingen regel utan undantag
Paradoxalt värre då talesättet är formulerat som en regel, och likt den logiska positivismen då faller på sin egen grund och borde göra att den en gång så hyllade regeln hamnar på skämtsidorna i historieböckerna. Kan man tycka. Men det finns märkligt nog folk som inte bara använder sig av det här talesättet, utan dessutom menar vad de säger. Hur går det ihop?

Kommentarer
Postat av: Kajin

Dessutom använder man ju imperativformen av 'ha' i "Ha en bra dag", vilket innebär att man uppmanar "offret" att se till att dennes dag faktiskt blir bra. De flesta tänker nog inte på det när de uttalar detta. Det är ganska ovanligt att vi använder den här formen av 'ha' på svenska, och detta talesätt är ett solklart översättningslån, ord för ord, från engelskan.

2009-07-11 @ 16:42:12
Postat av: Henrik

Tackar ödmjukast (i imperativform) för den fördjupade insikten!

2009-07-12 @ 15:09:33
URL: http://henkeliduu.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0