B-Fade

Veckans lista!

Top tre udda betoning i svenska låtar

3: Per Gessle - Här kommer alla känslorna
"på en och samma gång"

2: Säkert! - Sanningsdan
"för du passar inte ihop med nån"

1: Ebba Grön - Mental istid
"hon är moder dator"

En hemsk man

Veckans Lista!

Top ett problem som skulle kunna försämras genom att införa medborgarlön och jobba mindre (sänka produktionen)

1: Per Gessles ekonomi

Döden är uppfinningarnas moder?

Veckans lista!

Top tio problem som skulle kunna förbättras eller lösas helt och hållet genom att införa medborgarlön och jobba mindre (sänka produktionen)

10 Kriminalitet
Även om det kanske är en liten del av alla brott som begås, skulle ingen längre behöva stjäla för att överleva. Ingen skulle tvingas till prostitution för att ha råd att äta.

9 Arbetslöshet
Arbetslöshet är bara ett problem om man ser det som ett problem. Kampen om rätten till arbete handlar till syvende och sist om rätten till inkomst allena.

8 IPRED
Det är tämligen uppenbart att vi enkelt kan lösa det här problemet redan nu, nämligen genom att helt sonika avskaffa den här bakåtsträvande och onödiga lagen. Men även om det är en överväldigande majoritet som ställer sig mot lagen, hade den sista klicken folk som är för IPRED fått sitt enda argument på fall. Ingen behöver göra musik för att överleva! Inte ens Per Gessle.

7 Infrastruktur
Om vi jobbade mindre skulle vi inte behöva spendera tre och en halv miljard kronor på en ny älvförbindelse i Göteborg, eftersom det inte skulle bli korvstoppning i Tingstadstunneln under rusningstrafik (eftersom det inte skulle bli rusningstrafik som nu när alla tusentals industriarbetare ska försöka ta sig till Hisingen samtidigt). Det gör att även alla som jobbar med bygget skulle kunna göra något vettigare istället. Troligen skulle man av liknande skäl inte heller behöva bygga om bostäder till parkeringsplatser m.m..

6 Jämställdhet
Diskussioner om pappaledighet o.dyl. skulle plötsligt bli meningslösa. Det finns organisationer som propagerar för medborgarlön enbart av feministiska skäl, exempelvis skulle inte kvinnor längre behöva vara fast i våldsamma förhållanden av ekonomiska skäl. Vidare skulle naturligtvis de ekonomiska klyftorna mellan samhällsklasserna minska, och de jobb som det skulle visa sig verkligen behövs (till exempel lågstatusjobb som städare och undersköterskor) hade blivit tvungna att höja sina löner för att locka arbetare.

5 Byråkrati

Mycket byråkrati skulle bli totalt onödig då ingen behöver gå på socialbidrag längre. CSN hade inte behövts längre, och Arbetsförmedlingen hade kunnat ägna sig åt att förmedla arbete.

4 Dåliga arbetsförhållanden/Barnarbete
Facket hade mer eller mindre blivit onödigt, då ingen skulle tvingas att ta ett skitjobb längre; skitjobben hade istället tvingats förbättra sina villkor för att få dit folk frivilligt. Med en global grundinkomst för alla skulle saker som barnarbete bli historia på nolltid.

3 Stress
Uppenbarligen hade inte folk behövt stressa lika mycket. Det gäller inte bara kortsiktig stress, utan framförallt den långvariga stress (och press) vi får av att alltid behöva ha i baktankarna att vi måste tjäna pengar för att överleva. Ingen skulle behöva tänka "Jag är redan 24 år och mina CSN-terminer börjar ta slut, vad händer om jag inte får något jobb sen?". Hela sommarjobbshysterin bland studenter som får sista studiebidraget en månad innan skolan slutar och därmed måste börja jobba precis lagom till terminens alla tentor, och därmed misslyckas och blir återbetalningsskyldiga till CSN, skulle bli ett minne blott.

2 Miljöproblem
De stora miljöbovarna är inte privatpersonerna. Tänk vad mycket energi ett socialkontor eller telemarketingföretag förbrukar. Oljan räcker inte länge till, men ändå tvingas folk flyga utomlands till konferenser där det diskuteras om hur man ska kunna öka tillväxten på företaget... Vi behöver inte jobba hårt för att lösa energikrisen, tvärtom finns det en väldigt enkel lösning. Vi behöver bara göra mindre än vad vi gör nu.

1 Svält/Fattigdom/Hemlöshet
Med en ovillkorlig grundinkomst för alla, skulle ingen behöva gå på gatorna och tigga. Om "alla" här inkluderar s.k. "utlänningar", hade vi ur ett globalt perspektiv fått samma situation som vi får lokalt gällande socialbidrag. Ingen skulle behöva dö av svält, och de flesta hjälporganisationer hade kunnat uppnå sitt mål; att avskaffa sig själva.

Läsvärde

Veckans lista!

Top två saker jag inte känner för att göra idag

2: Vakna

1: Skriva lista

RSS 2.0